Hírek

A becsületgól összejött a csehek ellen
2024. 02. 01.

Tisztes helytállással kezdte a világbajnoki selejtezőtornát férfiválogatottunk, a világranglistán második helyen álló csehek elleni 16–1-es vereség után következik a lengyelek elleni erőpróba.

Nehezebb ellenféllel aligha kezdhette volna a lochówi világbajnoki selejtezőtornát a magyar férfi floorball-válogatott, amely az előző vb ezüstérmesével, Csehországgal találkozott a csütörtök délutáni nyitányon. Az erőviszonyok alapján abban bízhattunk, hogy helyenként sikerül borsot törnünk a közvetlen elithez tartozó rivális orra alá, és a lengyelek, valamint az osztrákok elleni ütközet előtt elkapjuk a fonalat, felvesszük a ritmust.
 
Nos, a részcélokat teljes mértékben megvalósította Csordás Tamás együttese, amely rendkívül szervezetten játszott, az ellenfélnek több mint hat perc kellett ahhoz, hogy először feltörje a reteszt. A folytatásban viszont egyre nagyobb mezőnyfölénybe kerültek a csehek, a játékrész feléhez érve négy gól volt a különbség. A magyar válogatott többnyire védekezett, de olykor támadásban is akadtak szépségdíjas megoldások – ilyen volt Csík Dániel gólja, amellyel szépítettünk a harmad derekán. Más kérdés, hogy a túloldalon Patrik Sebeket nehezen tudtuk tartani, a rivális klasszisa újabb gólt ütött, és miután az utolsó percre is jutott cseh találat, 6–1-et mutatott az eredményjelző húsz percnyi játék után.
 
A mieink viszont nem zuhantak össze, semmit sem adtak ingyen a jóval magasabb szinten játszó cseheknek. A második harmad eleje is jól sikerült, aztán öt perc elteltével kisebb rövidzárlat következett, gyorsan ütött kettőt az ellenfél. Utána viszont jó ideig nem tudta feltörni a magyar reteszt, amihez a kiváló kapusteljesítmény mellett fegyelmezett védőmunka, remek helyezkedés is kellett. Benne volt a pakliban, hogy kozmetikázunk az eredményen, ám ehelyett a szünet előtt új erőre kaptak a csehek, és egy perc leforgása alatt berámoltak hármat. A második felvonásban kapott öt gól így is teljesen vállalható, 11–1-nél fordultunk a záró szakaszra.
 
Gyakorolhatták az emberhátrányos védekezést is a mieink, és bár a csehek kihasználtak két létszámfölényes helyzetet, továbbra is biztos lábakon állt a magyar védelem. A magyar válogatott igyekezett távol tartani kapujától a veszélyes játékosokat, de ezen a szinten már nincs olyan, aki kevésbé veszélyes, elvégre komplett, bivalyerős riválissal találkoztunk. Az utolsó harmad első felében négyet lőtt a cseh csapat, amely alig két perccel a vége előtt újabb Sebek-góllal zárta le a találkozót, és a papírformának megfelelően 16–1-re győzött. Csordás Tamás alakulatának nem ezt a mérkőzést kellett megnyernie, de a mutatott játék kimondottan biztató volt – pénteken jöhetnek a lengyelek, akik az első játéknap másik mérkőzésén 6–6-os döntetlent játszottak az osztrákokkal.

Világbajnokság, férfiak, európai selejtező, 2-es csoport (Lochów)
Csehország–Magyarország 16–1 (6–1, 5–0, 5–0)
Gólszerzőnk: Csík (14.)