Hírek

Férfi Világbajnokság - 1. nap
2018. 12. 02.

Elkezdődött a 12. Férfi Floorball Világbajnokság, amelynek 2008 után újra Csehország ad otthont december 1-9. között.
 

32262047278_536a640271_o.jpg
 
Sajnos a magyar válogatott nem tudott kvalifikálni a világeseményre 2012 óta, így nélkülünk rendezik a prágai VB-t. A helyszínnek különleges varázsa van, mivel itt sikerült a történelmi finn aranyérem 10 évvel ezelőtt, megtörve az addigi állandó svéd dominanciát.
Óriási előkészületek után, profi körülmények között és rengeteg néző előtt 16 csapat versenyez a hőn áhított serlegért. Két helyszínen zajlanak párhuzamosan az események, a régió egyik legkomolyabb létesítményének számító 18 ezer fős befogadóképességű O2 Arénában, illetve a kisebb Sparta Arénában. A 8 napon át tartó versenyen minden nap 5-6 mérkőzést rendeznek, tehát van miből válogatni az érdeklődöknek.
 
46086465972_d6f2f117bd_o.jpg
 
Általánosságban elmondható, hogy a TOP4 ország (SWE, FIN, SUI, CZE) nagyon közel áll jelenleg egymáshoz, szoros mérkőzésekre lehet számítani ezeken az összecsapásokon, amelyek óriási téttel bírnak. A papírforma egy Svédország-Finnország döntő lenne a megszokott menetrend szerint, de a házigazda a csehek, illetve a valaha volt legjobb svájci válogatott is odaérhet a sorozat végén. A ranglistán az őket követő országok között szintén egyfajta miniverseny alakulhat ki, mivel a norvég/lett/szlovák/dán/német ötösfogatból szinte bárki legyőzheti a másikat. Az alacsonyabban besorolt nemzeti együtteseket sem kell elfeledni, mivel a modern floorballban gyengébb és kisebb csapatokról már egyáltalán nem beszélhetünk. Az ilyen távoli országok floorballjáról keveset hall az ember, ugyanakkor arrafelé is komoly munka zajlik. Megannyi skandináv edző segíti őket a palánkon kívül, de a pályán is sok kettős vagy honosított állampolgárságú játékos erősíti a kereteket.
 
45408917464_32e9ec09e1_o.jpg
 
Mindennap jelentkezünk a helyszínről rövidebb összefoglalóval az aktuális meccsekről és a legfontosabb eseményekről.
 
Ez történt az első nap:
 
Finnország - Svédország 4:5
A regnáló világbajnok finneknek kevés esélyt adtak a VB előtt arra, hogy újra ők nyerjék meg a tornát. Aranyszabály, hogy őket soha nem szabad leírni, így ez a meccs is igazolta ezt. Teljesen egyenrangú találkozót vívtak a felek. A mérkőzés többségén a svédek birtokolták többet a labdát és gyakoroltak nagyobb nyomást az ellenfélre, de mégis a finnek vezettek nagyrészt. A záró játékrészben azonban Svédország a világ egyik, ha nem a legjobb klubcsapatán (Falun) alapuló első sorának köszönhetően megfordította az eredményt és végül nyerni tudott. Érdekesség, hogy minden gólját a kék-sárgáknak az említett faluni különítmény szerezte.
 
46130534061_99a743de88_o.jpg
 
 
Németország - Csehország 5:10
A házigazda csehek egy nagyszabású megnyitó ünnepséget követően 13 ezer ember előtt kezdték meg VB szereplésüket. Egy kellemetlen ellenfél várt rájuk az első körben, az elmúlt években óriási fejlődésen keresztülment német válogatott. Csehország játéka finoman szólva sem volt meggyőző, kissé megilletődött és lezser stílusban kezdtek neki a 3x20 percnek. A németek rendkívüli fizikális állapotuk, jó formában lévő kapusuk és hatékony helyzetkihasználásuk miatt a második harmad végéig szinte meccsben tartották magukat a világ egyik legjobb floorballnemzete ellen, ráadásul az első játékrészt meg is nyerték. Az 5 lőtt gól remek teljesítménynek számít A végére kicsit elfogytak, így alakult ki a végeredmény, amely egyértelműen kecsegtető Németország számára, kérdés azonban, hogy mennyit vett ki ez a mérkőzés belőlük a továbbiakra nézve.
 
32262045228_299da8ce67_o.jpg
 
Svájc - Lettország 7:3
A letteket lehet még kiemelni még a németek mellett a nyitónapról, akik nagyon odatették magukat és remek játékot produkáltak. Nagyobb különbségre lehetett számítani előzetesen, mind eredményben, mind pedig a játék képében. Nagyiramú, látványos mérkőzésen a papírforma érvényesült, a svájciak egy kissé lassabb kezdés után szebbnél szebb gólokkal múlták felül a legutóbbi VB rendező letteket. Utólag talán a nap leglátványosabb találkozójaként is említhetjük ezt a párosítást.
 
46128205711_b6828395f3_o.jpg
 
Szlovákia - Kanada 12:3
Felvidéki szomszédaink simán verték a kevés ellenállást mutató kanadaiakat. A rajt-cél győzelem és a 12 lőtt találat mindenképpen egy erős szlovák válogatottat sejtet. Számukra a jelenlegi lebonyolítási rendszer nagyon kedvező, igazából versenytárs nélkül készülhetnek a negyeddöntős meccsükre minden nehezebb megpróbáltatás nélkül. Csoportjukat várhatóan simán nyerik majd, hasonló eredményekkel zárva a játéknapokat.
 
További mérkőzések:
Ausztrália - Észtország 5:11
Lengyelország - Thaiföld 5:2
 
Az észtek hozták a kötelezőt, amely meccsen a floorballtörténelem során először vezetett női bírópáros VB mérkőzést. A svájci sípmester duó egy új tendencia első képviselői. A lengyelek viszonylag könnyedén túlléptek az laikus számára könnyű ellenfélnek hangzó Thaiföld ellen. Ugyanakkor a thai csapat 2-3 éve komoly eredményeket ér el és egyértelműen az ázsiai régió legerősebb csapata.
 
Izgalmas napon vagyunk túl, a VB folytatódik.
 
További hírek, információk angol nyelven a VB hivatalos oldalán: http://www.iffwfc.org