Hírek

IFL: Megismétlődik a tavalyi döntő
2024. 03. 10.

Ismét a komáromi SZPK és a címvédő szlovén Skofja Loka találkozik egymással az IFL fináléjában, de egyik csapatnak sem volt könnyű dolga elődöntős ellenfelével szemben.

Ennél szorosabb aligha lehetett volna. Persze már előzetesen is tudtuk, hogy nagy csatára számíthatunk az IFL magyaros elődöntőjében, elvégre az alapszakaszban az SZPK és a Phoenix is legyőzte riválisát saját közönsége előtt. Ezúttal azonban szokatlan módon semleges helyszínen, Bécsben találkoztak egymással, ráadásul a tét is jóval nagyobb volt, mint eddig az idény során: az egyik csapat bejutott a vasárnapi döntőbe, a másik legjobb esetben is a bronzéremmel vigasztalódhat.
 
Nos, a 60. percig megtippelni sem lehetett, hogy melyik gárda hagyja el győztesen a pályát. Az első percek tapogatózó játéka után a bátrabban kezdő SZPK szerzett vezetést, Pirik Dávid szemfüles labdaszerzését követően kilőtte a hosszú felsőt. Nem úgy tűnt, hogy a Phoenixet padlóra küldte a gól, a folytatásban sem borult fel a pálya, kiegyenlített volt a játék képe. Rácz Domokos életerős távoli lövése megtréfálta az egyébként ragyogóan védő Szuri Zoltánt, ezzel öt perccel az első harmad vége előtt egyenlített a Phoenix. A szünetig inkább komáromi lehetőségeket jegyezhettünk fel, de 1–1-gyel ért véget a nyitó játékrész.
 
A második pedig gyors gólváltással kezdődött, Hangyál Ádám találatára Németh Richárd emberelőnyből válaszolt. Az SZPK többet próbálkozott, igyekezett állandósítani fölényét, de a Phoenix olyannyira jól állta a sarat, hogy kiváló helyzetkihasználásának köszönhetően másodszorra is lépéselőnybe került. Harangozó Szilárd tökéletes lövéssel pókhálózta ki a kapu jobb oldalát, majd kevesebb mint egy percre rá Rácz Domokos villant meg, méghozzá nagyjából hasonló szögből.
 
Kétgólos hátrányt kellett tehát ledolgoznia a komáromi alakulatnak az utolsó szakaszban – jelentjük, sikerült! Merthogy jóformán nincs SZPK-meccs Pfneiszli Péter-gól nélkül, a csapatkapitány szokásához híven a legfontosabb pillanatokban lépett elő vezérré: tankönyvbe illően fordult le őrzőjéről, majd elemi erővel lőtt a keresztvas alá. A játékrész feléhez érve emberelőnybe került a Phoenix, de Haris Tibor együttese szerzett újabb gólt, Viczena Áron módosította 4–4-re az állást. Elképesztően izgalmas végjáték kezdődött, a fórból hátralévő másodpercekben Rácz harmadik góljával visszavette a vezetést a Phoenix, de volt még csavar a meccsben: Pfneiszli szinte lehetetlen szögből egyenlített, majd alig egy perccel a vége előtt Velencei Marcell döntőbe lőtte az SZPK-t.
 
Hiába halmozott bravúrt bravúrra, Hotz Erik ezt nem védhette, csapata pedig már nem tudott egyenlíteni, így 6–5-ös vereségével a Phoenix vasárnap kora délután a bronzéremért játszhat. Ellenfele az osztrák Wiener FV lesz, amiben önmagában nincs semmi meglepő, mert a házigazda a négyszeres címvédő Insport Skofja Lokával találkozott a másik elődöntőben. A szlovén sztárcsapat azonban korántsem hozta olyan könnyedén a meccset, ahogy várni lehetett, mezőnyfölénye ellenére többnyire hátrányban volt, ám a végjátékot jobban bírta, és 6–4-re győzött.
 
Az Insport címvédésre, az SZPK trónfosztásra készül a döntőben – vasárnap 16 órától kiderül, melyik gárdának sikerül megvalósítania, amiért Bécsbe utazott.
 
IFL, elődöntő:
 
SZPK Komárom–Phoenix Fireball 6–5 (1–1, 1–3, 4–1)
Insport Skofja Loka–Wiener FV 6–4 (2–3, 1–1, 3–0)
 
A vasárnapi program:
 
13:00 Bronzmérkőzés: Phoenix–Wiener
16:00 Döntő: SZPK–Insport
 
Fotó: Nyerges Dóra