Hírek

Szabályértelmezés
2021. 01. 17.

A Versenybizottságot felkérték, hogy foglaljon állást az ütőfejeket érintő szabályértelmezéssel kapcsolatban.  

A Versenybizottságot felkérték, hogy foglaljon állást az ütőfejeket érintő szabályértelmezéssel kapcsolatban. Ez a szabály, a játékszabályzat 407/2-es pontját érinti, miszerint:

„2) Az ütő feje nem lehet éles és 30 mm-nél jobban meghajlított. A fej mindenféle átalakítása tilos, kivéve a meghajlítást. A meghajlított fej görbületét a sík felületre fektetett fej belső felének legmagasabb pontján kell mérni. A fej cseréje megengedett, amennyiben a fej jóváhagyott és az ütőnyéllel azonos márkájú, de az új fej nem lehet gyengített. A fej és a nyél találkozását be lehet ragasztani ragasztószalaggal, de az legfeljebb 10 mm-t takarhat a fej látható részéből.”

Az állásfoglalás tárgyát az képezi, hogy ú.n. zorro-zásra alkalmas ütőfejeket, hajlítással előállítani szabályos-e, ezzel együtt használhatóak-e ilyen fejek a Magyar Floorball Szakszövetség (továbbiakban: MFSZ) által rendezett és meghirdetett bajnokságokban. Ezzel kapcsolatban állásfoglalást kértünk a Nemzetközi Szövetségtől (továbbiakban: IFF) is. A Versenybizottság összesítve a beérkezett információkat, azokat megvitatta a Játékvezetői Testület Elnökével, és együttesen a következő döntésre jutottak.

A MFSZ által rendezett és meghirdetett bajnokságokban szabálytalannak minősülnek azok az ütőfejek, amik:

1, Nagymértékben eltérnek a gyári hajlítástól (tehát 30mm-nél jobban meghajlított)

2, Valamilyen eszköz (hőlégfúvó, labda, fogó stb…) segítségével módosításra kerül az ütőfej hajlítása, látványosan megváltoztatva annak karakterisztikáját, szerkezetét.

A Játékvezetői Testület felhívja a játékvezetők figyelmét, hogy az állásfoglalás kihirdetésének a dátumától kezdve figyelje a szabálytalannak minősített ütőfejeket és azok esetében a Versenyszabályzatnak megfelelően járjon el.

Kiegészítés:

Aki a MFSZ által rendezett és meghirdetett bajnokságokban, a zorro technikára alkalmas ütőfejet akar a jövőben használni, azok vásárolhatnak az IFF által hitelesített ütőfejeket. Természetesen azon ütőfejek módosítása is szabályellenes.

Játékvezetői Testület Elnöke
Versenybizottság Elnöke