Hírek

Férfi Világbajnokság - 2. nap
2018. 12. 03.

Lettek lettek az új csehek? Folytatódtak a küzdelmek a prágai floorball VB-n egy sikeres és eseménydús nyitány után. 

A nyitó napot követően a második játéknapon már több sorsdöntő mérkőzésre is sor került. Nézzük mi történt…
 
Lettország - Csehország 4:3
A nap legjobban várt mérkőzése a lett-cseh párharc volt. A házigazda csehek az első meccsüket nyögvenyelős teljesítménnyel, kissé rozsdásan nyerték, így “lett” volna min javítaniuk. Lettország megérdemelten, hősies csatában legyőzte Csehországot. Nem egyedi alkalom ez, hiszen 2012-ben szintén sikerült ez az északi országnak, amikor reális esélyük nyílt egy vb elődöntőre az akkori negyeddöntős sikerükkel, de végül nem tudtak élni vele. A meccs óriási tempóban zajlott, férfias küzdelmet láthatott a nézőközönség, nagy ütközésekkel tarkítva. A találkozót egyébként a már említett svájci női bírópáros vezette, remekül, vérprofi higgadtsággal. Ami a mérkőzés menetét illeti, a győztes csapat első sora dominálta cseréit, minden helyzetükben benne volt a gólszerzés lehetősége. Érdekesség, hogy a lettek a cseh floorballhoz titulált stílusban múlta felül ellenfelét. Megdőlni látszik az, hogy Csehország játssza a legfizikálisabb, az ellenfelet az idő múlásával felőrlő floorballt. A sportág mai állása szerint már kötelező ez a stílus, a magas technikai tudás mellett. Láthóan jól felkészült ez a lett nemzeti csapat, védekezésük stabil volt, óriási gólokat lőttek elől és a cseh nyomást - és az 5 ezer drukker kiabálását - tudták kezelni 3x20 percen át, úgy hogy az első harmad kivételével végig vezettek. A csehek elfáradtak fejben és testben is. A kamera nem mutatta, hogy mennyire szenvedtek cseréről cserére, míg a lett játékosoknak meg sem kottyant az irgalmatlan sebesség. A lettek fejlődési tendenciája példaértékű más országoknak, akár nekünk, magyaroknak is. A kis ország bajnoksága a világ egyik legkiegyenlítettebb ligája, 8-10 csapat körbe tudja verni egymást fordulóról fordulóra. Nem véglegesen, de mégis megállapítható, hogy ez a cseh gárda nem képes beváltani a hozzá fűzött reményeket. Megnehezítették saját maguk helyzetét a hazai rendezésű VB-n, mivel így várhatóan Finnország ellen kell győzniük már a negyeddöntőben, hogy életben maradjanak. Ezen a napon beérett a lett munka, és frappánsan szólva ők lettek a modern floorball Csehországa.
 
46096696182_2c1554cfb3_o.jpg
 
Dánia - Norvégia 3:9
Skandináv rangadóval indították VB szereplésüket a nemzeti együttesek. Mindkét fél számára az egész VB egyik legfontosabb mérkőzésének számított ez, rögtön az első alkalom, mikor pályára léptek. A nap végén kiderült, még nagyobb lehetőséget jelent a “B” csoport 3. helyezése (mivel várhatóan a svéd-finn páros végez az első két helyen). Tudniillik a győztes feltehetően a lengyelekkel vívja majd nyolcaddöntőjét és az időrendben később lejátszott lett meglepetés miatt a lettek ellen a negyeddöntőt. Jól ismerik egymást az északiak, sokat játszanak egymással, utolsó felkészülési tétmérkőzésüket egy hónappal ezelőtt vívták. A kérdés csak az volt, hogy ki tud jobban koncentrálni a fontos pillanatokban. A generációváltáson áteső norvégok számítottak esélyesnek, és ennek megfelelően - a vártnál könnyebben - győzni is tudtak. A dánok stabil védekezése ma nem tudta produkálni a megszokott teljesítményt, a kilenc bekapott gólt soknak számít esetükben, akárki ellen. Az első harmadot leszámítva végig a norvégok akarata érvényesült, így hamar dűlőre tudták vinni a találkozót, ráadásul látványos zorro és szabadütés gólokkal fűszerezték sikerüket. A fenti indokok alapján a norvégoknak így reális esélyük támadt egy elődöntőre is akár, amely a ‘96-os bronzérmük után legnagyobb sikerük lehetne a vikingeknek.
 
46092282972_8c129a3078_o.jpg
 
Svájc - Németország 13:1
Az első napon nyújtott német teljesítmény előtt mindenki megemelheti a kalapját. Bár sokan tartottak attól, hogy ez mennyit vett ki belőlük, tudják-e tartani azt a minőséget, amit játszottak a későbbi mérkőzéseken. A válasz erre egyértelműen nem. Nagyon sima, nagyarányú svájci győzelem született, a németeknél a labda alig volt. A szomszédos országok többször játszanak egymással edzőmérkőzéseket, és általában jóval szorosabb eredmények is szoktak születni, de ezen a találkozón már-már szakadéknyi különbségről beszélhetünk. A németek számára a legfontosabb ütközet ezután következik, mikor is a lettekkel találkoznak. Esetleges győzelmükkel egy hármas körbeverést okoznának, segítve a házigazda csehek elődöntőbe jutási esélyeit. Ennek ellenére a németek mellett nem sok észszerű indokot lehetne felsorolni a továbbiakra nézve. Svájc menetel tovább, építve lépésről lépésre a sikeres VB szereplését.
 
44327786460_34c868e8be_o.jpg
 
Észtország - Lengyelország 4:3
Sorsdöntő meccset nyertek az észtek a lengyelekkel szemben. A mérkőzés tétje itt sem volt kisebb, mint a csoportgyőzelem a “C” jelű négyesben. Fordulatos találkozón végül Észtország győzedelmeskedett, ahogy azt némileg várni is lehetett. A lengyel csapatkapitány mesterhármasa kevésnek bizonyult, a lengyel támadójáték akadozott. Az észtek higgadtak tudtak maradni, mikor hátrányba kerültek és rátettek még egy lapáttal. A rutinos régimotorosokból álló észt keret számára ez nagy siker, hiszen várhatóan a következő világeseményeken már egy teljesen másik csapattal fogják képviselni hazájukat, feltehetően kevésbé sikeres eredményekkel. Ez a jövő zenéje még, de az biztos, hogy a minimális céljukat - amennyiben legyőzik a kötelezőnek számító Thaiföldet - már most elérték.
 
További mérkőzések:
Szlovákia - Japán 15:1
Kanada - Szingapúr 4:4
 
A szlovákok újra hozták amit kell, hengerelve jutottak túl a japánokon. Az ázsiai ország jobb bemutatkozásra számított, de északi szomszédjaink egykapuzva megsemmisítő vereséget mértek rájuk. Két nap után messze Szlovákia rendelkezik a legjobb gólaránnyal (+, amely statisztikában várhatóan a VB végén is vezetni fognak, számukra kedvező csoportbeosztásuk miatt.
Az alacsonyabban besorolt Kanada-Szingapúr ütközet egy szórakoztató és izgalmas mérkőzést hozott. A szingapúri játékosok jóval technikásabb és komolyabb teljesítményt nyújtottak, mint azt bárki várta volna tőlük. A fekete lóként érkező távol-keleti csapat közel állt a győzelemhez, de az észak-amerikai ország az utolsó játékrészben két emberelőnyös góllal vissza tudott kapaszkodni a meccsbe, és 1 pontot legalább megszerzett. Érdekes lehet még ez a csoport (D).
 
 
44328832910_6ca7f28dc8_o.jpg
 
További hírek, információk angol nyelven a VB hivatalos oldalán: http://www.iffwfc.org